Marion, Jean-Luc

Jean-Luc Marion (Ζαν-Λυκ Μαριόν, 1946)

Ο Ζαν-Λυκ Μαριόν γεννήθηκε το 1946 στο Meudon της Γαλλίας. Απόφοιτος της Ecole normale superieure, agrefe και διδάκτωρ φιλοσοφίας, είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, διευθυντής του Κέντρου Καρτεσιανών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και πρόεδρος του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Σπουδών “Enrico Castelli” της Ρώμης. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους φιλοσόφους της εποχής μας. Έχει τιμηθεί, το 1992, με το μεγάλο βραβείο φιλοσοφίας της Γαλλικής Ακαδημίας για το σύνολο του έργου του, και το 2008 με το βραβείο Karl Jaspers της πόλης και του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα καλύπτουν ευρύ φάσμα της φιλοσοφίας. Ο Μαριόν ασχολείται με την ιστορία της φιλοσοφίας και πιο συγκεκριμένα με την καρτεσιανή σκέψη, ενώ επικεντρώνεται στην κατανόηση της “μεταφυσικής” καθώς και σε ό,τι παραμένει ως δυνατότητα μετά το “τέλος της μεταφυσικής”. Επιπλέον, ασχολείται με τη φαινομενολογία, την οποία χρησιμοποιεί ως μη δογματική μέθοδο για την περιγραφή των φαινομένων και κυρίως ως απόπειρα ανάδειξης φαινομένων που παρά την ορθολογικότητά τους παραμένουν αφανή. Τέλος, πολλά από τα έργα του είναι αφιερωμένα στη θεολογία -ως προνομιακό συνομιλητή της φιλοσοφίας και ως αδιαμφισβήτητο ορίζοντά της, όσες φορές η φιλοσοφία έρχεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα των ορίων της- καθώς και στην ιστορία της χριστιανικής και εβραϊκής θεολογίας. Ο Μαριόν διετέλεσε καθηγητής των Πανεπιστημίου του Πουατιέ και της Ναντέρ (Paris X). Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβαίν, στο Πανεπιστήμιο του Ντάλας, στο Πανεπιστήμιο Washington του Σαιντ Λούις, στο Πανεπιστήμιο Λαβάλ του Κεμπέκ, στο Πανεπιστήμιο “La Sapienza” της Ρώμης, στο Boston College και στο Πανεπιστήμιο της Βίλα Νόβα, και είναι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης.

ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ο Θεός χωρίς το είναι, μτφρ. Χρήστος Μαρσέλλος, Πόλις, Αθήνα 2012.

Επιπροσθέτως: Φαινομενολογία και θεολογία, μτφρ. Γιώργος Γρηγορίου, Πόλις, Αθήνα 2011.

Το ερωτικό φαινόμενο: Έξι στοχασμοί, μτφρ. Χρήστος Μαρσέλλος, Πόλις, Αθήνα 2008.

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

«Γενναιοφροσύνη και φαινομενολογία: Παρατηρήσεις επί της ερμηνείας του καρτεσιανού cogito από τον Michel Henry», μτφρ. Δημήτρης Ροζάκης, στο  René Descartes, Τα πάθη της ψυχής, εισ.-μτφρ. Γιάννης Πρελορέντζος, Κριτική, Αθήνα 1996, σσ. 231-269.

«Ένα σχόλιο για τον Λεβινάς» (από το βιβλίο του A vrai dire. Une conversation), μτφρ. Γιώργος Γρηγορίου, Άνθρωπος, τχ. 7, Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2022, σσ. 14-15.

«Η διαδρομή» (αποσπάσματα από το Paroles données), μτφρ. Γιώργος Γρηγορίου, Άνθρωπος, τχ. 7, Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2022, σσ. 5-13.

«Η διάρκεια ως μέθοδος και ως αντιστροφή [στη φιλοσοφία του Μπερξόν]», μτφρ. Γιάννης Πρελορέντζος, Άνθρωπος, τχ. 7, Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2022, σσ. 16-29.

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΜΑΡΙΟΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Γρηγορίου, Γιώργος, «Ουσία και δωρεά στη φαινομενολογία του Ζαν-Λυκ Μαριόν», Άνθρωπος, τχ. 7, Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2022, σσ. 30-54.

Πρελορέντζος, Γιάννης, «Φαινομενολογική προσέγγιση της αγάπης: Μια εισαγωγή στο Ερωτικό φαινόμενο του Jean-Luc Marion (πρώτο μέρος)», Άνθρωπος, τχ. 7, Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2022, σσ. 55-79.

Πρώιμος, Κωνσταντίνος, «Το ερωτικό φαινόμενο. Οδηγός επιβίωσης», Άνθρωπος, τχ. 7, Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2022, σσ. 106-117.

Σκλήρης, Διονύσης, «Η διακριτικότητα της αγάπης: Μια φιλοσοφία της Ανάληψης του Χριστού κατά τον Ζαν-Λυκ Μαριόν», Άνθρωπος, τχ. 7, Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2022, σσ. 92-105.

Τσελεμέγκος, Σωκράτης, «Από την ειδωλολοτρία στον αποφατισμό. Για τη μετάβαση από το είδωλο στο μυστικό», Άνθρωπος, τχ. 7, Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2022, σσ. 118-128.

Φαρδής, Θεοδόσης, «Η κομβική σημασία της σχέσης εικόνας-ειδώλου στη σκέψη του Ζαν-Λυκ Μαριόν», Άνθρωπος, τχ. 7, Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2022, σσ. 80-91.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΟΝ

Άνθρωπος, τχ. 7, Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2022, σσ. 5-128.

ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Η συγκλίνουσα τριαδική θεολογία του αγίου Βασιλείου Καισαρείας και του Αγίου Αυγουστίνου» (στο πλαίσιο του συνεδρίου «“Sources Chrétiennes”: Ελληνική και λατινική συμβολή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό»), Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018, ώρα: 17:30-18:45, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος).

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΙΑ ΜΑΡΙΟΝ

Jean-Luc Marion / Bιβλιοnet

Wikipedia: Jean-Luc Marion

The Department of Philosophy / The University of Chicago