Marin, Louis

Louis Marin (Λουί Μαρέν, 1931-1992)

Γεννημένος το 1931 στην Γκρενόμπλ, ο Λουί Μαρέν φοίτησε στην περίφημη Εκόλ Νορμάλ, όπου και συνδέθηκε με επιφανείς συγχρόνους του, όπως ο Ζακ Ντερριντά, ο Μισέλ ντε Σερτώ και ο Μισέλ Φουκώ. Το έργο του Μαρέν, πλούσιο σε έκταση, καταπιάνεται με ένα πλήθος θεμάτων· από την ανάλυση των σημειωτικών συστημάτων, έχοντας πάντα ως καθοδηγητικό μίτο τη Λογική της σχολής τού Πορ Ρουαγιάλ και τη φιλοσοφική σκέψη του Πασκάλ, στην ιστορία της τέχνης (Αλέξανδρος Δασκαλάκης).

ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΕΝ

Πώς διαβάζεις έναν πίνακα ζωγραφικής, μτφρ. Αλέξανδρος Δασκαλάκης, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2018.

ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΕΝ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΤΟΜΟΥΣ

«Η διήγηση είναι μια παγίδα», στο Gerard Genette, Louis Marin, Michel Mathieu-Colas, Τα όρια της διήγησης, μτφρ. Έλενα Θεοδωροπούλου, Καρδαμίτσα, Αθήνα 1987.

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΕΝ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

«Πώς διαβάζουμε έναν πίνακα;» (Απόσπασμα από το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Noroit, το 1969), μτφρ. Αλέξανδρος Δασκαλάκης, Η Αυγή της Κυριακής / ένθετο: «Υποτυπώσεις», 1 Ιανουαρίου 2017.

«Από τη γλώσσα στη ζωγραφική: το ορατό και το αόρατο» (Απόσπασμα από το δοκίμιο Σημείο και αναπαράσταση: Philippe de Champaigne και Port-Royal, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Annales, τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο 1970), μτφρ. Αλέξανδρος Δασκαλάκης, Η Αυγή της Κυριακής / ένθετο: «Υποτυπώσεις», 1 Ιανουαρίου 2017.

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΜΑΡΕΝ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Δασκαλάκης, Αλέξανδρος, «Louis Marin (1931-1992)», Η Αυγή της Κυριακής / ένθετο: «Υποτυπώσεις», 1 Ιανουαρίου 2017.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΙΑ ΜΑΡΕΝ

Louis Marin

Louis Marin/Wikipédia